You are herePainonnosto / Historiaa

Historiaa


 

PAINONNOSTOJAOSTON TOIMINTA 1955-2004

Voidaan sanoa seuran painonnoston kilpailutoiminnan nähneen päivänvalon kun vuonna 1955 seuran järjestämissä piirinmestaruuskilpailuissa Pentti Sorvali saavutti kultamitalin 90 kg:n sarjassa. Seuraan perustettiin v.1958 voimailujaosto ja painonnosto kuului siihen painin ohella. Painonnostajat kolistelivat 50-luvulla punttejaan Parakkimäellä olevassa parakissa. Pentti Sorvalin lisäksi lajin uranuurtajia olivat Verneri Viillos, Pauli Sunila ja Ville Vanhanen. Voimailujaoston vetäjä oli Reino Sunila.

60-luvulla harjoittelupaikaksi muuttui Tehtaan kattilahuone ja punttimiehet toivat seuralle jatkuvasti piirinmestaruuksia. Mestaruuksista vastasivat mm. Pertti Mörsky, Lauri Paukamainen, Jussi Sakari, Reijo Vireaho, Kari Natri ja Esko Mälkiä. Toiminnassa mukana olivat myös Rauno Hyvärinen ja Paavo Viitala. Seuraottelut Sumiaisten Kuntoa ja Konneveden Urheilijoita vastaan olivat mielenkiintoisia kilpailuja noina vuosina. Pamaus oli yleensä niskan päällä näissä kolmen seuran otteluissa. Jaostossa toiminnasta vuosikymmenellä vastasivat mm. Pertti Mörsky ja Reijo Vireaho.

70-luvun alussa tuli Pamaukseen innokas punttimies Antero Kiviniemi, joka toi harrastukseen uutta intoa. Harjoituspaikaksi muuttui Vihtavuoren Paloasema ja seuraan perustettiin oma painonnostojaosto. Koko 70-luku olikin sitten jatkuvaa menestystä piirinmestaruuskisoissa, joissa otettiin monta voittoa ja piirinennätyksiä paranneltiin ahkerasti. Menestyneitä nostajiamme olivat mm. Antero Kiviniemi, Reijo Vireaho, Pertti Mörsky, Jouko Toivola, Pentti Noronen, Lauri Paukamainen, Tapio Rauhala, Mikko Lindroos sekä nuoret lupaukset Asko Lappalainen ja Ari Torro, joka v. 1974 nimettiin piirin parhaaksi painonnostajaksi ja pamauksen parhaaksi urheilijaksi. Antero Kiviniemen ja Tapio Rauhalan luotsaaman jaoston hallituksen jäseninä toimivat ansiokkaasti mm. Matti Tsokkinen, Pentti Noronen ja Timo Kylmälahti80-luvulla toiminnalle saatiin uutta pontta, sillä silloin jaostossa käynnistettiin aktiivinen nuorisotoiminta Pentti Norosen johdolla. Toiminta tuottikin pian hedelmää ja Göran Poikolainen sekä Marko Noronen nostivat jaoston ensimmäiset Suomen mestaruudet nuorten Suomen mestaruuskilpailuissa Oulussa vuonna 1985. Vuosikymmen lopulla Pentti Noronen toi jaostolle kolmannen kultaisen SM-mitalin veteraanien sarjasta. Jaoston toiminta olikin koko 80-luvun varsin vireää ja edellä mainittujen lisäksi kilpa-areenoilla menestyivät mm. seuraavat nostajat: Harri Aivio, Ari Torro, Reijo Leinonen, Tauno Pihlainen, Jari Vireaho, Asko Lappalainen, Keijo Hattunen, Petri Muurikainen, Petri Senilä, Mika Räisänen, Jani Kuula ja Antero Kiviniemi. Vuosikymmenen aikana jaoston nostajat kahmivat useita piirin mestaruuksia ja SM-mitaleja.

80-luvun lopussa myös naiset astuivat painonnosto lavoille ja Pamauksen ensimmäiset naisnostajat olivat Tarja Sorri, Heli Puttonen ja Maarit Mertaniemi. Vuosikymmenen lopulla oli aktiivinostajien määrä jo liki 30, jotka osallistuivat säännöllisesti harjoitus- ja kilpailutoimintaan. Loistaviin tuloksiin ei päästä ilman asiantuntevaa taustaorganisaatiota, jonka vetäjinä toimivat Tapio Rauhala sekä Pentti Noronen ja jaoston hallituksessa toimivat mm. Matti Tsokkinen, Asko Lappalainen, Ari Torro, Timo Kylmälahti ja Teppo Pynnönen. Myös

Pamauksen silloinen puheenjohtaja Pentti Harjula oli vaikuttamassa toiminnan laatuun ja määrään ohjaamalla seuran johtokunnan mielipiteitä painonnostolle myönteiseen suuntaan. Harjoittelupaikaksi vakiintui vuosikymmenen lopulla Vihtavuoren nuorisotalon alakerta. 

90-luku oli varsin vilkasta aikaa toiminnan kannalta ja vuosikymmenestä tulikin jaoston tähänastisista paras. Ensimmäinen yleisen sarjan Suomen mestaruus jaostoon saatiin vuonna 1993, kun vasta 19v. Katja Korhonen nosti naisten Suomen mestariksi Imatralla sarjassa alle 67,5 kg uusilla SE-tuloksilla. Suomen mestaruuksia saatiinkin pian lisää, sillä Katja uusi mestaruutensa yleisessä sarjassa jo heti seuraavana vuonna sekä Toni Puurunen, Janne Räisänen ja Leena Hattunen nostivat Suomen mestareiksi nuorten sarjoissa sekä Pentti Noronen veteraanien sarjassa. Muita menestyneitä nostajiamme olivat mm. Jani Senilä, Ilpo Lindroos, Erkki Kinnunen, Rami Puttonen, Mika Räisänen, Marko Noronen, Tarja Sorri, Heli Kotimäki, Maarit Mertaniemi, Tomi Nissinen, Tuomo Veander, Ari Torro, Tauno Pihlainen, Jari Vireaho, Martti Puura ja Petri Rantanen. 90-luvun puolivälissä Pamauksen nostajat saivat myös edustustehtäviä maajoukkueessa. Nostajamme lunastivat hyvin paikkansa, sillä Toni Puurunen, Leena Hattunen ja Janne Räisänen voittivat nuorten Pohjoismaiden mestaruudet sarjoissaan, lisäksi Leena Hattunen nosti nuorten EM-pronssia vuonna 1998 Espanjassa. 90-luvun aikana mestaruuksien lisäksi nostajamme voittivat useita mitaleja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa ja SM-kilpailuissa. Myös Pohjoismaiden- ja Suomen ennätyksiä paranneltiin useaan otteeseen. Jaoston vetäjinä toimivat Ari Torro, Pentti Noronen sekä Marko Noronen ja hallituksessa olivat mukana mm. Tauno Pihlainen, Janne Räisänen, Katja Korhonen, Raimo Hattunen, Tuomo Veander ja Jani Senilä.       

                      2000-luvulla toiminta on jatkunut laadullisesti yhtä hyvänä kuin aikaisemminkin, mutta määrällisesti ollaan hieman jäljessä takavuosien kovista harrastajamääristä. Uudella vuosituhannella jaostoa ovat vetäneet Janne Räisänen sekä Raimo Hattunen ja jaoston hallituksessa ovat toimineet mm. Marko Noronen, Timo Koivisto, Rami Puttonen ja Tuomo Veander. Toiminta on ollut edelleen aktiivista ja voimanponnistuksenaan jaosto järjesti talkoovoimin yleisen sarjan Suomen mestaruuskilpailut vuonna 2002 Peurungassa. Kilpailumenestyksestä kirkkaimmat esimerkit ovat Leena Hattusen vuonna 2004 voittamat yleisen sarjan Suomen mestaruus ja vuonna 2000 saavutettu Pohjoismaiden mestaruus hopea. Mitaleja ja sijoituksia SM-kilpailuista ovat Pamaukselle nostaneet uudella vuosituhannella myös Ilpo Lindroos, Janne Räisänen, Jani Senilä ja Tomi Nissinen. Edellä mainittujen lisäksi piirinmestaruuskilpailuissa menestyneitä nostajia ovat olleet mm. Martti Puura, Rami Puttonen ja Tuomo Veander, joka on myös Poliisien painonnoston mestari. Painonnostoporukka ei seurassa ole suuren suuri, mutta sen yhteishenki tuntuu olevan kiinteä ja saavutukset sen mukaisia. Kilpailumenestyksiä mittarina pitäen painonnostojaosto nouseekin kiistatta seuran parhaaksi jaostoksi.

                      -------------------------------------------------------------------------

 

Vihtavuoren painonnostajat jatkavat edellisten perinteitä edelleenkin kykyjensä mukaan yhä suurempiin tuloksiin.

Näistä sitten joskus lisää tietoa.